Een verkiezingsjaar in de Verenigde Staten is meestal een goed jaar voor de beurs. Zal dat ook opgaan voor 2020? Beleggingsexperts Najib Nakad van Hof Hoorneman Bankiers en Ricard de Jong van Van Lieshout & Partners delen hun visie over wat de thema’s voor 2020 zijn.
De afgelopen jaren is de balans tussen groei- en waarde-aandelen flink uit het lood geslagen. Het verschil tussen de twee soorten heeft vooral te maken met het karakter van de belegging. Bij waarde-aandelen kijken beleggers vaak vooral naar het dividendrendement. Bij groeiaandelen is er meestal de verwachting dat rendement uit de koersstijging zal komen.
“De premie die voor groeiaandelen wordt betaald is rond de zeventig procent. Als je op de lange termijn kijkt heeft dat altijd rond de 30 procent geschommeld. Het waarderingsverschil was maar één keer groter en dat was in het jaar 2000”, zegt Nakad. Hij verwacht dat het zal normaliseren. “Wanneer is een grote vraag die heel veel mensen hebben. Het is echt opvallend.”
Gat tussen de VS en de rest van de wereld
Wat het afgelopen jaar ook groter is geworden is het verschil in waardering tussen Amerikaanse aandelen en aandelen in de rest van de wereld. “In Amerika noteren die negentien keer de winst, in Europa vijftien keer. Dat zal een groot thema zijn volgend jaar”, zegt De Jong.
Nakad ziet dit ook. “Voor ons is het verschil in waardering tussen Amerika en de rest van de wereld het opvallendste. Wanneer wordt dat weer kleiner? Ik denk dat daar wat economische ontspanning voor nodig is. Daar hebben we wel wat signalen van gezien. Europa lijkt toch de bodem bereikt te hebben.”
Herstel van winstgroei
De Amerikaanse beurzen zijn vooral gestegen doordat de waarderingen zijn toegenomen, niet door stijging van de bedrijfswinsten, die bleven in 2019 min of meer gelijk. “We moeten een winststijging zien, want anders krijgen beurzen een tik”, zegt De Jong dan ook. “Het lijkt er wel op dat met name in Amerika de winsten aan het stijgen zijn.”
Gegevens van databureau FactSet dat de analistenverwachtingen in kaart brengt, wijzen daar ook op. De verwachting is dat de winst per aandeel van bedrijven in de S&P 500 volgend jaar met 9,6 procent zal stijgen.
Een impuls van het handelsakkoord
De handelsoorlog tussen China en de VS domineerde afgelopen jaar het beurssentiment. Als een akkoord uit het zicht verdween zakten de beurzen, kwam een akkoord weer dichterbij dan leidde dit tot herstel. De Jong kijkt dan ook uit naar de publicatie van het akkoord dat de landen onlangs hebben gesloten. “We moeten wachten op alle details en de handtekeningen.”
Een potentiele meevaller zou zijn als de Chinese markt echt meer opengaat voor Amerikaanse bedrijven. “Als dat zo is geeft dat een enorme impuls aan de Amerikaanse economie en dan schiet de beurs omhoog. Maar dat is de grote onbekende, we moeten echt afwachten.”
Amerikaanse verkiezingen
In een verkiezingsjaar gaat de Amerikaanse beurs over het algemeen omhoog. In de aanloop naar de verkiezingen is vaak alleen wel sprake van onzekerheid en kwakkelende beurskoersen. De Jong denkt dat de beurs vooral negatief zal reageren als democraat Elisabeth Warren hoge ogen gooit.
“Zij wil de grote technologiebedrijven opbreken. Daar zijn beleggers totaal niet blij mee. Daarnaast wil ze ook banken aanpakken. Daarmee heb je dan twee grote sectoren zowel wat betreft beurswaarde als werkgelegenheid. Elke keer als er een peiling uitkomt waaruit blijkt dat zij goed ligt, krijgt de beurs een tik.”
“Op de beurs is Make America Great Again in ieder geval gelukt”, constateert Nakad om te wijzen op het expansieve fiscale beleid van de regering Trump en het ruime monetaire beleid dat de Fed tot nu toe onder Trump heeft gevoerd. Hij ziet voortgaande handelsspanningen tijdens een nieuwe termijn voor Trump wel als een risico. “In dat licht is de uitkomst van de verkiezingen van belang voor de wereldbeurzen. Dat zijn onzekerheden die voorzichtig maken.”